Açıklama: http://stajyerehliyet.com/wp-content/uploads/2015/09/Maddi_Hasarli_Kaza_Sonrasi_Yapilmasi_Gerekenler_StajyerEhliyetCom.jpg

Maddi Hasarlı Kaza Sonrası Neler Yapılmalı?

Maddi hasarlı kazalar, her ne kadar istenmese de gündelik hayatımızda her zaman yeri olan ve her durumda hazırlıklı olmamız gereken durumlardan birisidir. Her an başımıza gelebilecek bu durum karşısında, bize düşen her duruma karşı hazırlıklı olabilmektir.

Bu makalemizde maddi hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenleri adım adım sıralayacağız.

Kaza sonrası yapılması gereken işlemleri maddeler halinde sıralarsak;

ARACIMIZDA HER ZAMAN BULUNMASI GEREKEN EVRAK VE AVADANLIKLAR

  • Eksiksiz ilk yardım çantası reflektör ve diğer avadanlıklar
  • Tam dolu yangın tüpü
  • Kaza tespit tutanağı
  • Aracın ruhsat, muayene ve sigorta evrakları
  • Aracın ruhsatının, muayene belgesinin, sigorta belgesinin, ehliyetin ve kimlik kartının birer adet fotokopisi aracın içinde bulundurulmalıdır. Bu belgelerin temininin zor olduğu otoyol veya başka ıssız yerlerde olabilecek kazalar için önemlidir.
  • Mümkün ise aracınızda araç içi kamera bulunması bu tür durumlarda bizlere en çok yardımı olacak ekipmanların başında gelmektedir.

KAZA SONRASI YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

  1. Kaza bölgesi derhal emniyete alınmalı ve uyarıcı önlemler uygulanmalıdır. Viraj gibi görünmeyecek yerlere işaret ve reflektör konulmalıdır.
  2. Hasarlı durumdaki araçlar yerinden oynatılmadan yangına karşı tedbir alınmalıdır. (Akü kabloları çıkarılmalı, LPG’li ise tüp üzerinden vanaları kapatılmalıdır.)
  3. Zaman kaybetmeden iki tarafta da yaralı veya hasta kişi olmadığından emin olunmalıdır, var ise hemen ilk müdahale yapılıp 112 aranarak cankurtaran istenmelidir.
  4. Kaza sonrası sakin olunmalı ve karşı taraf ile kesinlikle sözlü veya fiili münakaşaya girilmemelidir.
  5. Her açıdan hasar fotoğrafları çekilmeli ve sürücü ve plakalar görülecek şekilde belgelenmelidir. Araçların pozisyonları ile ilgili birkaç fotoğraf uzaktan ana yolu, tali yolu, yol çizgilerini, işaret levhalarını, trafik ışıklarını, yaya geçitlerini ve diğer işaret ve işaretçi uyarıcıların da net olarak görünecek şekilde fotoğraflanması gerekmektedir. Bu kazada kimin haklı kimin haksız olduğunu belirlemede çok büyük rol oynamaktadır.
  6. Kaza sonrası en kısa süre içerisinde trafiği engellememek için araçların ivedilikle güvenli bir yere çekilmesi ve trafiğin tekrar akışı sağlanmalıdır.
  7. Karşı tarafın alkollü veya uyuşturucu madde etkisi altında olup olmadığından emin olunmalıdır. Bu gibi durumlarda bazen sürücü değiştirilip kazayı başkası yapmış gibi gösterilerek suçun sizin üzerinize kalması engellenmelidir. (Böyle bir durumda 155 Polis / 156 Jandarmadan alkol tespitinin yapılmasını isteyiniz.)
  8. Kaza tespit tutanağı karşılıklı olarak okunaklı, tam ve eksiksiz olarak doğru olarak tutulmalı ve imza altına alınmalıdır.

9. Sigorta şirketiniz aranarak hasar bildirimi yapılmalıdır.

Tüm sürücülere kazasız belasız günler dileriz!

Driving School Website Template

Dersler ve E-Sınav

Driving School Website Template

Eğitim alanları hakkında

Top Top